Garanti Belgesi Damga Vergisine tabi midir?
17-11-2013
Ymm. Ali Alıç
alialic@aa-ymm.com

1 - Giriş

Bilindiği gibi motorlu araç ticareti yapan bir çok firma satılan (sıfır) araçla birlikte müşteriye “Garanti Belgesi” de vermektedir. Bu husus tüm sanayi ürünü satışları için geçerli, yasal bir uygulamadır. Ancak uygulamada özellikle kamuya yapılan her türlü araç satışlarında söz konusu Garanti Belgesi için damga vergisi ödenmesi talep edildiği görülmektedir. Bu husus yasal değildir. Çünkü, 488 sayılı Damga Vergisi kanununa göre, imzalı bir kağıdın damga vergisine tabi tutulabilmesi için, söz konusu kağıdın kanuna ek I sayılı tabloda yer alması ve bir bedel içermesi gerekir. Bedel içermeyen söz konusu Garanti Belgesinin damga vergisine tabi olmadığı görüşündeyiz.

2-Yasal Düzenleme

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (I) sayılı listede yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda ise üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı, 6 ıncı maddesinde ise bir kağıtta toplanan akit ve işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğma oldukları takdirde Damga Vergisi, en yüksek vergi alınmasını gerektiren akit veya işlem üzerinden alınacağı, 10 uncu maddesinde ise, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği, yasaya ekli I sayılı listenin  I.Akitlerle ilgili kağıtlar, A. Belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin binde 9,48 oranında damga vergisine tabi olacağı, hükme bağlanmıştır.  

Ayrıca 43 Seri No’lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin (6.1.1.) bölümünün ikinci paragrafında; “ yapılan düzenleme ile (1) sayılı tablonun 1/A fıkrasında sayılan kağıtlardan belli parayı ihtiva etmeyenler damga vergisinin konusu dışına çıkarıldığından, belli parayı ihtiva etmeyen mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler, kira mukavelenameleri, kefalet, teminat ve rehin senetleri, fesihnameler damga vergisine tabi tutulmayacaktır” açıklamasına yer verilmiştir.

Ancak, uygulamada söz konusu Garanti Belgelerinin bir taahhütname mahiyetinde olduğu ve satış faturasında yer alan bedel üzerinden damga vergisi hesaplanması gerektiği yönünde görüşler (özelgeler) bulunmaktadır.

Garanti belgeleri bir taahhütname niteliğinde değildir. Bu nedenle Damga vergisine tabi tutulmaması gerekir. Konuyla ilgili, Danıştay 7. Daire 19.03.2012 gün, 2009/3269 E., 2012/856 K. sayılı kararı ile; Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun gereği düzenlemesi zorunlu olan garanti belgelerinin Damga Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı tabloda yer aldığı manada taahhütname niteliğinde olmadığına, dolayısıyla damga vergisine tabi tutulamayacağına hükmetti.

3. Sonuç

Yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler ve Danıştay’ın kararından da anlaşılacağı üzere, mahiyeti itibarıyla “taahhütname” niteliğinde olmayan ve üzerinde her hangi bir bedel içermeyen Garanti Belgelerinin damga vergisine tabi olmadığı görüşündeyiz.

2013-11-17 16:33:10