İndirimli orana tabi teslimlerden kaynaklanan KDV İadesi alacağının dönem içinde mahsuben iadesi
14-03-2016
Ymm. Ali Alıç
alialic@aa-ymm.com

I.Giriş

3065 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulunca vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarlarının, Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen sınırı (2015 yılı için 19.500 TL ) aşan kısmı, mükellefin vergi borçlara yılı içinde (banka teminat mektubu verilmek şartıyla) mahsuben, izleyen yıl içerisinde talep edilmesi kaydıyla (banka teminat mektubu verilmek şartıyla) nakden ya da söz konusu borçlara mahsuben iade edilebilmektedir.

Öte yandan ihracattan kaynaklanan KDV İadesi alacakları ister yıl içindeki vergi borçlarına isterse izleyen yıla ait vergi borçlarına banka teminat mektubu vermeksizin mahsuben iade edilebilmektedir.

Örneğin bir mükellefin Şubat/2015 dönemi ihracattan kaynaklanan 1.000.000 TL lik KDV iade alacağının 750.000 TL lik kısmının Mart-Aralık / 2015 dönemi muhtasar ve SGK borçlarına mahsup ettirebilir ve  kalan 250.000 TL lik kısmını takip eden yıla ait Ocak-Şubat 2016 dönemi muhtasar ve SGK borçlarına mahsup için kullanabilmektedir. Bakiye KDV iadesinin kullanım şekli hakkında mükellefin vergi dairesine her hangi bir bildirimde bulunmasına gerek yoktur.

Ancak aynı uygulama (mahsuben iade uygulaması) indirimli orana tabi KDV iadesi alacağının mahsuben iadesinde farklılık arz etmektedir. Başka bir deyişle,  aynı mükellefin Şubat / 2015 dönemi indirimli orana tabi satışlardan kaynaklanan 1.000.000 TL lik KDV İade alacağı için banka teminat mektubu vermiş olduğu varsayımı ile 750.000 TL lik kısmının Mart-Aralık / 2015 dönemi muhtasar ve SGK borçlarına mahsup ettirebilir, ancak  kalan 250.000 TL lik kısmını Ocak-Şubat 2016 dönemi muhtasar ve SGK borçlarına mahsup ettiremez.

Her iki örnekte yer alan iade tutarı ve mahsup talep edilen borçlar aynı olmakla birlikte indirimli orana tabi KDV iadesi alacaklarının dönem içi ve takip eden yıla ait vergi borçlarının mahsuben iadesi, ihracattan kaynaklanan mahsuben iadelerden çok farklıdır.

Başka bir deyişle ihracatta olduğu gibi, mükelleflerin (indirimli orandan kaynaklana) havuzda bekleyen mahsuben iadede kullanabileceğim (yukardaki örnekte olduğu gibi 250.000 TL lik ) KDV iadesi alacağım var diyerek, kalan tutarı takip eden yılda ödenecek olan vergi ve SGK borçlarına mahsup ettirilmesi (aşağıdaki düzeltme işlemleri yapılmadan) mümkün değildir.

Söz konusu mahsuben iade hakkının takip eden yılda (2016) kullanılabilmesi için Ocak 2016 dönemi KDV beyannamesi düzenlenirken aşağıda izah edilen bazı ilave ve düzeltmelerin yapması gerekmektedir.

II.Mevzuat

İndirimli orana tabi teslimlere ait KDV iadesi usul ve esasları Uygulama Genel Tebliğinin III/B-3 üncü bölümünde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Tebliğin III/B-3.2. inci bölümünde “yıl içerisinde mahsup taleplerinin yerine getirilmesi”, III/B-3.3 üncü bölümünde ise, “yıl içinde mahsup edilemeyen vergilerin iadesi” ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

Tebliğdeki açıklamalara göre; önceki yılda (2015) mahsuben iadesi talep edilen ve/fakat tamamı mahsuben iadede kullanılamayan bakiye tutarın izleyen yılın Ocak dönemi KDV beyannamesinde devreden KDV bölümüne dahil edilmesi ve (aynı dönemde mahsuben iadede kullanılacak ise) Ocak 2016 döneminde İndirimli Orana tabi teslimlere ait (439 kod numaralı) KDV iadesi olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

Bu durumda, 2015 yılında kullanılamayan 250.000 TL lik iade hakkının Ocak/2016 dönemi KDV beyannamesinde önce devreden KDV bölümüne dahil edilmeli, sonra aynı beyannamede 439 kod numaralı İndirimli Orana Tabi İade edilebilir KDV olarak beyan edilmesi gerekmektedir.

Bu durumda Ocak/2016 dönemi KDV beyannamesi 24 şubatta verildiği için, söz konusu (önceki yıldan devreden) KDV iadesi alacağı, vadesi 17 Şubatta dolan 4. Dönem geçici vergiye mahsup ettirilememektedir.

Uygulama garip ve mantığa uymamakla birlikte, vergilemede her zaman mantık aramamak gerekir.

III. Sonuç

İndirimli orana tabi KDV İadesi alacağının dönem içinde banka teminat mektubu verilerek vergi ve SGK borçlarına mahsubu mümkündür. Ancak, dönem içinde banka teminat mektubu verilmesine rağmen KDV İadesi alacağının tamamı dönem içinde mahsup ettirilemez ve kalan KDV iadesi alacağının takip eden yıla ait vergi borçlarına mahsup ettirilebilmesi için mükelleflerin mutlaka takip eden yıla ait Ocak KDV beyannamesinde, söz konusu bakiye alacağını önce dereden KDV tutarına eklemesi ve aynı beyannamede aynı tutarı 439 kod altında İndirimli Oran İade edilebilir KDV olarak beyan etmesi gerekmektedir.

 

Öte yandan, takip eden yılın Ocak dönemi KDV beyannamesinde belirtilen düzeltmeler yapılmasına rağmen söz konusu KDV iadesi alacağının önceki yıla ait 4. Dönem geçici vergi borcuna mahsubu (geçici vergi beyan ve ödeme süresi 14/17 şubat, KDV beyan ve ödeme süresi 24/26 şubat olması nedeniyle) mümkün olmamaktadır. Aynı şekilde, söz konusu KDV İadesi alacağının Ocak muhtasar ve SGK borçlarına mahsup ettirilmesinin de (uygulanan prosedür  gereği) riskli olduğu görüşündeyiz..

2016-03-14 17:47:18